Gebelik, bayanların hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Hayatın bir bebeğe göre şekillenmeye başlamasının ilk günlerinden başlayan bu yolculuk 9 ay sürmektedir.
Kadına “annelik” kimliğini kazandıracak bu süreçte anne adayı oldukça dikkat etmelidir. Dikkat etmesi gereken ilk şey sağlıklı beslenmedir. Gebelik oluştuğu andan itibaren anne adayının yeterli protein ve kalsiyum alması, bol sebze ve meyve yemesi, su ve sıvı içecekleri bol tüketmesi sağlıklı beslenmenin ilk adımını oluşturmaktadır. Bebeğin gelişimi için yeterli miktarda protein alınması gerekir. Protein; et, süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi yiyeceklerde bolca bulunmaktadır. Bu besinlerden dengeli bir şekilde alınmalıdır. Ancak günlük protein ihtiyacının 80 gr olduğunu eklemekte ve belirtmekte fayda var.
Hamilelikte ve emzirme döneminde kalsiyum alınımı oldukça önemlidir. Günlük kalsiyum ihtiyacı ise 1 gramdır. Gebelik döneminde demir takviyesi bebeğin gelişiminde oldukça büyük rol oynamaktadır. Kırmızı et demir bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden kırmızı et günlük olarak yenilmelidir.
Gebelikte sıvı alımına oldukça dikkat edilmelidir. Evde hazırlanan meyve suları, çorbalar, açık çayın tüketilmesi oldukça önemli olan bir diğer konudur. Kahve tüketiminin ise oldukça azaltılması gerekir.
Hamilelik döneminde 9-13 kilo alınması normaldir. Bu referans değerlerini baz alarak, zayıf bayanların bu değerlerden 1-2 kilo fazla alması, kilolu bayanların ise bu referans aralıklarında alması kâfidir.
Hamilelikte sigara ve alkol tüketiminin bırakılması çocuk için elzemdir. Sigara içilen ortamdan uzaklaşması hem anne adayının kendi sağlığı için hem bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Ağır yük taşıma, ağır kaldırma gibi davranışlar anne adayı için çok sakıncalıdır. Uzun süre cep telefonu ile konuşma gebelere tavsiye edilmez. Cep telefonun çanta da bulunması daha doğrudur. Alışveriş merkezleri, hava alanları gibi güvenlik amacıyla yapılmış olan yerden geçmemeleri daha iyi olur. Naylon ve sıkı giysiler hamilelik dönemi boyunca tercih edilmemelidir. Kanama, ağrı gibi durumlar olmadıkça hekim izni ile uçakla seyahat yapılabilir.
Gebeliğin ilk ve son aylarında bebeğin sağlığı için cinsel ilişkiye girilmemelidir. Düşüğe sebep olan durumlar arasında ilk olarak ilişki gösterilmektedir.
Gebeliğin getirmiş olduğu hormon bozukları, stres gibi durumlar için masaj anne adayını rahatlatacaktır.
Rahat bir doğum için düzenli yürüyüş ve egzersiz gereklidir.