Hamilelikte Demir Eksikliği

0

Hamilelik annenin yumurtasının ve babanın sperminin rahimde döllenmesi sonucu fetüsün oluşması ve bu sürecin dokuz ay boyunca devam etmesine denir.

Hamilelik süreci çok kritik ve önemli bir süreçtir. Bu süreçte anne çok dikkat etmelidir. Anne  sağlığına ve bebeğin sağlığına önem vermelidir. Özellikle anne beslenmesine ve bulunduğu ortamın stressiz olmasına çok dikkat etmelidir.

Anne adayı hamilelik sırasında bir sürü problem ile karşı karşıya kalır. En başta anne kilo alır. Kusma ve mide bulantıları yaşar. Sürekli yorgunluk ve halsizlik çeker. Anne adayı demir eksikliği yani anemi problemi de yaşayabilir. Anemi demir eksikliği nasıl olur neden olur biraz bu konu hakkında bilgi vermek istiyorum;
Demir eksikliğinin anne adayında az olmasının iki sebebi olabilir. Bazen anne demir alımını az yapmaktadır. Yani beslenmesinde demir alamıyordur. Bazen de anne adayı çok fazla demir vücuttan atıp demir eksikliği yaşıyordur. Hamilelik döneminde gebe kadının demir ihtiyacı artar. Bu nedenle anne adayı düzenli beslenmek ve demir almak zorundadır. Demir eksikliği beslenme ile yeterince alınamıyorsa anne adayı bunu demir hapları ile telafi edebilir. Bu yüzden hamilelik sürecinde kan testleri yaptırılmalıdır. Kısacası gebelik süresi bir doktor kontrolünde olmalıdır.
Demir eksikliğinin nedenlerine gelirsek; gebe kadınların et tüketmemeleri, diyabet hastalığı boyunca yeterince kalsiyum almalar ve demir emilimini engellemesi, bağırsak parazitleri, aşırı çay ve kahve tüketmeleri, gibi nedenler demir eksikliğine sebebiyet verir.
Hamile bayanların demir eksikliğini nasıl anlayabilir sorusuna gelince de; hamile bayan sürekli halsiz ve yorgun hissediyorsa, iştahsızlık, çarpıntı, göğüs ağrısı çekiyorsa bunlar demir eksikliğinin olası belirtisi olabilir.

HENÜZ YORUM YOK