Psikolojik ve bedensel hastalıkları mıknatıs gibi çekiyor…
Reanimasyon ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Ender Vardar, “Farkına varıp onu yönetemezseniz, stres diktatörünüz olur” diyor.
Sürekli öfkelisiniz ve kafanız çok mu karışık? Karar vermekte zorlanıyor musunuz? Hep zamana karşı mı yarışıyorsunuz? Özel ve iş yaşamınızda yüksek beklentileri karşılamakta zorlanıyor musunuz? Bu dört soruya ‘kesinlikle evet’ diyorsanız, büyük ihtimalle yoğun stres altındasınız. Bu nedenle, S.O.S bayrağını çekmenizin zamanı olabilir. Çünkü bilimsel araştırmalar, stres altındaki kişilerde kalp hastalıklarının 3 kat, kalp krizinden ölüm oranın ise 5 kat fazla olduğunu gösteriyor. Uzun süreli stres, baş ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı, göğüs ağrısı, mide rahatsızlıkları, ishal, kabızlık, ellerde titremeye yol açıyor. Psikolojik belirtilerde ise, stres kendini sinirlilik, endişe, depresyon, üzüntü ve asabiyet şeklinde kendini gösteriyor.
Reanimasyon ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Ender Vardar, stresi ‘hastalıkların babası’ olarak tanımlıyor. Dr. Vardar, gripten kalp damar hastalıklarına, hatta kansere kadar geniş bir yelpazede birçok hastalığın nedenlerinin başında stres geldiğini anlatıyor. “Stres bizi kronik mutsuz, kaygılı yapıp enerjimizi tüketen, yaratıcılığımızı azaltan, daha kolay hastalanmamızı sağlayan baş aktör” diyen Dr. Vardar, doktorların bile stresi yeterince iyi tanımadığını ve yönetemediğini söylüyor.