Çocuklar daha anne karnındayken annelerinin duygularından etkilenmeye başlar. Anne ve babalarının iş yaşantısında yaşadıkları stres, özel hayatlarında karşılaştıkları sıkıntılar ve yaşadıkları bazı hastalıklar, çocukların bundan etkilenmesine neden oluyor.
Aile içine giren bir stres ailenin tüm bireylerini etkilediği gibi çocukları da etkiler. Çocukların psikolojik savunma mekanizması yetişkinlere göre daha az gelişmiştir. Bu nedenle çoğu zaman çocuklar stresle baş etmekte zorlanabilir ve bu durum çocukların içine kapanmasına ya da sosyal hayatında zorluk yaşamasına neden olabilir.
İş hayatınızda ve özel yaşantınızda karşılaştığınız üzüntü ve stresi, çocuğunuza yansıtmamaya özen göstermelisiniz. Çocuğunuzun da dahil olduğu bu stres süreci ile çocuklarınızın baş edemedikleri zaman yaşanan uyku bozuklukları, anne ve babayla karşı karşıya gelen, aşırı tepkiler, gergin ruh hali ve içine kapanma gibi tepkiler meydana gelebiliyor. Sürekli stres ortamında bulunan çocuklarda görülen belirtiler arasında yeme alışkanlıklarında bozukluklar, aşırı uyuma ve az uyuma problemleri, arkadaş ilişkilerinde yaşanan bozukluklar, sosyal aktivitelere katılmama, kendine öz güvenin azalması, içine kapanma, aşırı tepkiler ve ani sinir patlamaları şeklinde ortaya çıkabiliyor. Kendine güvenini kaybeden çocuk sosyal aktivitelere katılmaktan kaçınır ve anne, babasının söylediği sözleri dikkate almayarak tepkisini belli edebilir.
Doğal afetler, maddi zorluklar, iş yaşamında karşılaşılan sıkıntılar, aşılması güç hastalık sorunları ve eve yeni bir bireyin katılması gibi stres faktörleri olduğu zaman anne ve babaların çocuklarının bu durumdan daha az etkilenmesi için dikkatli olmaları gerekir.